Vandaag onze eerste tour. Door LA! Dat betekent vroeg op, want we vertrekken al om 8am. Daarvoor nog ontbijten bij de Starbucks op de boot. Dus zo rond  6.15 opstaan.

Helaas is de jetlag nog goed merkbaar en ben ik in plaats van om 6.14 ben ik al om half 4 wakker. In slaap komen zit er dan niet meer in. Gelukkig is er ook op de Amerikaanse TV 24/7 wel wat te zien.

Op de boot heb je vanaf het dek een mooi uitzicht  op Long Beach aan de ene kant en het mega havengebied van LA. Op het terrein voor de QM wordt een of ander horror toneel/pretpark gebouwd voor Halloween. Aan die kant geniet ik van mijn caramel macciato en een cinnamon broodje.

Om 8am vertrekken we dan richting Los Angeles. En zoals dagelijks het geval is op de snelwegen rondom LA staan we eerst in de file. Bijna iedereen heeft een auto en rijdt ook alleen can A naar B. Files zijn er dagelijks vanaf een uurtje of 7 tot s avonds laat. Heb je geluk, dan rijdt het tussen 11 en 15 misschien wel goed door. Je moet al snel rekening houden net minimaal een half tot 1 uur langere reistijd.

De files worden veelal veroorzaakt doordat de LA-ers als gekken rijden. Veel te hard, bellend of tekstend en zonder veel aandacht voor andere weggebruikers. Er gebeuren dan ook dagelijks ongelukken die de files veroorzaken. En dat op 5-baans wegen. Het stadsbestuur heeft speciale lanes aangewezen (de linkervaan) als Express lane. Daar mag je rijden als je met meer dan 2 personen in de auto zit, of ervoor betaalt. Als je betaalt, krijg je een kastje waarmee geregistreerd wordt dat je daar mag rijden. Denk daar maar eens aan als je op de A2 een kwartiertje in de file staat…

_Vakantie USA - Dag 2 - 002 kopie

Ondanks dat er geen wegenbelasting wordt betaald, worden wegen in woonwijken wel wekelijks schoongemaakt. Zoals bij ons het vuilnis opgehaald wordt, maken zij daar de weg schoon met veegwagens. Zorg dan wel dat die dag je auto weg is, want anders krijg je een bon of wordt de auto weggesleept. Je betaalt dan een bedrag voor het wegslepen van de auto en elke dag dat ie in de opslag staat ook nog een fee. Kan dus best hoog oplopen. Haal je je auto niet binnen 2 weken op, dan mogen zij jouw auto verkopen. Ga je dus op vakantie, zorg dan dat vrienden, familie of buren niet alleen voor je post en  huisdieren zorgen, maar ook dat ze je auto elke week even ergens anders zetten. En ook weer terug, anders sta je misschien in een wijk waar de streetcleaners een dag later langskomen.

Eerste stop

In LA is de eerste stop bij de Disney music hall en het uitzicht op het stadhuis. De Disney music hall dankt haar naam aan de schenking van een heel groot bedrag door Lillian Disney, de vrouw van Walt.

Naast de naam staat er in een klein stadspark naast de hall een Delfts blauwe lelie. Gemaakt van allemaal kleine tegeltjes met Delfts blauwe tekeningen.

De volgende stop is bij Olivera street. Het oudste stukje Los Angeles, van toen de stad nog toebehoorde aan de Mexicanen. En je raar het al, alles in Mexicaanse stijl dus. Het straatje is door alle marktkraampjes met Mexicaanse souvenirs niet heel goed zichtbaar, maar het oudste huis staat er nog en daar mag je naar binnen. Helaas heb ik deze gemist.

Hollywood

Begin van de middag rijden we richting een bekender deel van LA: Hollywood! Via Beverly Hills en Rodeo Drive komen we aan bij de walk of fame en de plek waar alle handen van de sterren in het cement staan. Bijna alle sterren liggen op de grond, behalve die van Mohammed Ali. Zijn ster hangt aan de muur. Waarom? Omdat hij moslim is en het voor moslims een belediging is als er overheen wordt gelopen. Je naam op de grond is dan dus niet waar ie hoort.

Aan het einde van de walk of fame loop je een trap op naar het uitkijkpunt waar je de Hollywood letters op de berg kunt zien. Helaas best ver weg, ik had gehoopt wat dichterbij te kunnen komen, maar dat paste niet in het schema.

Op de walk of fame zit het Hardrock cafe waar we lekker gaan lunchen. Het eerste momentje van de reis waar gratis WiFi is! Iedereen zit dus het eerste half uur op zijn of haar telefoon te staren om social media te updaten, een appje naar het thuisfront te sturen en even n mailtje te lezen.

IMG_6189

Na de lunch rijden we richting het strand: eerst Venice beach, welbekend van de openlucht sport plekken en de muring art.

_Vakantie USA - Dag 2 - 112 kopie

Daarna een stukje verderop is het Baywatch time! Santa Monica beach met de pier waar route 66 eindigt en waar op het strand de Lifeguard huisjes staan. Helaas gebben wij alleen van grote afstand een echte life guard kunnen spotten.

Dodgers

Om 5pm verzamelt de helft van de groep om naar de Dodgers te gaan. Onze chauffeur Grace heeft uit haar netwerk een kennis (Fernando) opgeduikeld die samen met een vriend (Marcello) twee mini busjes heeft waar we met zn allen in kunnen. Voor $25 per persoon, per rit.

De wedstrijd begint pas om 7pm, maar ja… Die files he. Zonder files is het in ongeveer 45 minuten te rijden, nu hebben we er de volle twee uur voor nodig. Natuurlijk kan je geen Amerikaanse sport game kijken zonder foam finger of petje, dus die moeten we eerst scoren bij de fan shop. Helaas heeft dat er niet voor mogen zorgen dat de Dodgers wonnen. Toen wij om 9.15pm het stadion verlieten om naar onze drivers terug te gaan stonden de Arizona Diamondbacks al met 3-0 voor. De uiteindelijke stand werd 8-0.

IMG_6213

De terugweg naar de QM verliep (in het begin) een stuk sneller, maar ook een stuk hobbeliger. De chauffeurs reden lekker door, en dus ook over hobbels en gaten. Af en toe werden wij zo’n beetje gelanceerd in de auto. Het ritje naar het hotel had in 35 minuten gekund, maar helaas namen ze een verkeerde afslag en verdwaalde vervolgens in het havengebied… Uiteindelijk waren we in een uurtje thuis.

De eerste echte dag in de USA is daarmee achter de rug. Snel alvast een beetje de koffer inpakken, want morgen vertrekken wij om 8u vanuit Los Angeles naar ons volgende hotel in Laughlin (The Golden Nugget), via het Yoshua Tree Park.

Night, night!

Foto album