Eerste dat zit erop! 

En MY GOD, wat voor dag was dat… Officieel zou ik om 13.38 vanuit Amersfoort met de trein richting Berlijn vertrekken en daar om 19.19 op Berlin HBF aankomen. 

Het ging ietsjes anders…

Het begon op Amersfoort al met een vertraging van 40 minuten omdat er op het traject een andere trein in botsing was gekomen met een persoon. (natuurlijk…). 

Toen de trein er uiteindelijk was, bleek het er eentje te zijn waar de airco niet helemaal naar behoren werkt. Normaal in een trein is dat al niet heel prettig, maar op een van de meest heetste dagen allertijden (35-38 graden) is het helemaal afzien!

Halverwege de route naar de Duitse grens sprong de airco ineens aan. Jeej!! Het komt allemaal wel goed! NOT!! De airco viel voor de grens weer uit. Net over de grens, in Bad Bentheim werd de trein stilgezet, moest iedereen uitstappen en een half uur in de hitte buiten wachten. Er werd geprobeerd om de trein af te koelen en de airco’s weer op gang te krijgen.

Leider… ook dat lukte niet.  Na vertrek richting het volgende station, heeft de DB (Deutsche Bahn) besloten dat er niet verder kon worden gereden met deze trein. Of iedereen zo vriendelijk wil zijn om op het volgende station (Osnabruck) uit te stappen en daar te wachten op nader bericht. Het was toen inmiddels 18.00u. Een volgende trein uit NL richting Berlijn, die om 18.18u aan zou komen, had ook minimaal een uur vertraging en ook daarvan was het nog niet helemaal zeker of deze wel verder door zou rijden of ook zou blijven staan. En heel misschien werden er ook wel bussen ingezet. (Wel netjes: er liep verplegend personeel rond voor het geval mensen onwel werden door alle hitte en er werd drinken uitgedeeld.)

Na een uur wachten werd er (in slecht verstaanbaar Duits) omgeroepen dat we de trein naar Bielefeld konden nemen en daar dan overstappen op de trein naar Berlijn. Jeeeeej, vooruitzicht dat we er dan toch nog op een redelijk tijdstip aan zullen komen. NOT!!

De trein naar Bielefeld kan je vergelijken met de Nederlandse sprinters. En dan nu dus ook nog bomvol met gestrande reizigers die heul graag naar Berlijn willen. Duur van dit tripje: ongeveer 1 uur.

In Bielefeld bleek het ook weer feest met de treinen… De ene na de andere had of vertraging van 60-90 minuten en andere vielen gewoon uit. Zonder dat er een vervangende trein zou komen.

De eerste trein die naar Berlijn ging, de ICE die om 20u het station binnen kwam rijden, zat stampensvol en de eerstvolgende stond aangegeven voor 20.38, dus ach, dat is al best snel… ik neem die wel! Stom Stom Stom!! Zodra de ICE vertrokken was, sprong het bord van de volgende op: 60 min vertraging, dat werden er vervolgens 70 en daarna zelfs 90. 

Na een picknick met McDonalds voer op de grond, kwam de trein toch nog eerder dan verwacht; al om 21.45!! Jeeeeeeej, on the road again! Snel in de trein een plekje in de hal geclaimd en op de grond, laptopje op schoot lekker film kijken.

First stop: Hannover! En je zou denken, er is al zoveel vertraging, laten we na een korte stop zo snel mogelijk weer doorgaan. NOT!! We hebben nog een half uur daar gestaan, om (voor mij) onbekende reden.

Om 23.05 gingen we uiteindelijk verder. Gelukkig had ik een wat aangenamer plekje op twee stoelen kunnen bemachtigen, dus ik kon heerlijk languit zitten. En dat in een trein MET airco!! Wat een verademing na een dag in de hitte, vies, bezweet en moe. Denk dat het voor de gezondheid niet heel goed is om dan ineens in de volle airco te zitten. Maar met een sjaaltje om kon het me ook geen moer meer schelen!

Uiteindelijk kwamen we om 00.45 Berlin HBF binnenrijden. Ik heb nog net niet de grond gekust!! Na deze dag had ik geen zin meer in het uitzoeken waar de metro was, of deze nog wel ging of wederom heel lang te moeten wachten, dus hoppa! taxi zoeken.
Tja, daar was ik natuurlijk niet de enige… een enorme rij! Maar goed, dit was het laatste punt van de reis, dus 30minuten wachten op een taxi die je heel relaxt voor je hotel afzet was niet zo’n erg vooruitzicht.En het wachten viel reuze mee! Er was ergens een groot blik taxi’s opengerukt en ze bleven maar komen, dus na nog geen 10 minuten zat ik heerlijk achterover te genieten van de eerste beelden van Berlin by Night.

Om 1.15 was ik dan EINDELIJK in mijn hotelletje, slechts 5,5 uur later dan gepland. Inchecken, douchen en slapen!

Als deze dag een voorbode is van de rest van de week, dan heb ik nog wel wat tijd nodig om bij te komen als ik weer thuis ben. Maar voor nu; lekker genieten!! (oh en never, ever, ever klagen over de NS!!)