Ja daaahaaag Sinterklaas!! Dikke doei voor de pepernoten (behalve natuurlijk die heerlijke met witte chocolade, die mogen het hele jaar door wel blijven), geen schoenen meer voor een tochtende balkondeur om de volgende ochtend te ontdekken dat er toch weer niets inzit behalve de wortel en suikerklontjes die je er zelf in hebt gedaan. (ik moet mijn katten toch echt beter africhten). Het Sint seizoen is weer voorbij! Hoe leuk ik het ook elk jaar weer vind. En ondanks ik in oktober al bedenk wat voor enorm leuke, smerige surprises ik in elkaar kan knutselen (die er altijd anders uit komen te zien dan in mijn gedachten) ben ik toch ook wel weer erg blij als het 7 december is.

Het is dan namelijk weer tijd voor het volgende feest: Kerstmis!!

Ook deze dagen zijn al ergens in oktober vastgelegd en aangezien ik niet uit een gezin kom dat zich heel erg vasthoudt aan het vieren van Kerst op 1e en of 2e kerstdag, heb ik niet twee dagen achter elkaar de stress van het hele land door crossen, boodschappen doen etc. Nee, heerlijk een paar dagen vrij. Kom maar op met die Netflix series en films. Suggesties iemand?

Wat dan wel een klein puntje van stress is, is het versieren van het huis. Want tja, wel geen boom, of toch maar wel een boom, en wil ik dit jaar dan toch een echte of haal ik die nepperd uit de schuur? En als die dan staat wil ik dan alleen ballen of ook slingers en welke kleur dan? Ik heb blauw, goud, zwart, beetje zilver en paars. Oh en natuurlijk ook een combi van die kleuren.

Of zal ik toch maar her en der door het huis een soort van kerstkransjes zetten van ballen met slingers en lichtjes. Of alleen ballen? Of gewoon lekker nix? Nee, da’s saai.

Na veel wikken en wegen en voors en tegens tegen elkaar afstrepen heb ik toch maar de boom uit de schuur gehaald. Bespaart ook weer de kosten van een echte boom. En daarnaast… die moet je na de feestdagen ook weer ergens laten. De boom heeft vervolgens ongeveer een week als een ingepakt dood lijk in de gang gelegen. Het is dat ie niet stonk, anders hadden de buren zeker weten de politie gebeld!

Afgelopen week heb ik denk ik elke dag geroepen “vanavond ga ik lekker de boom optuigen”. Nou, vrijdag stond de doos met slingers en ballen nog steeds onaangeroerd in de gang.

Zaterdagochtend fris en fruitig opgestaan. Vroeg in de ochtend is perfect voor het opzetten van een boom! Maar eerst boodschappen doen, want optuigen op een lege maag kan natuurlijk niet. Na de boodschappen toch ook maar even de was doen. Tijdens het ontbijt nog even snel een aflevering van mijn nieuwe serie op Netflix (don’t trust the b…. in appartement nr 23) kijken. En goed…. 6 afleveringen en dus zo’n 3 uur later… nog geen boom!

Het was inmiddels half 2. Nu moet het dan toch maar gaan gebeuren. De kleur wordt toch weer goud! Het dode lijk uitgepakt en geprobeerd of de lichtjes die ik er vorig jaar in had laten zitten (hoe handig is dat!!) het nog wel deden…. gelukkig! Slechts eentje die stuk was. Dat was in de jaren 80 een probleem, dan deed het hele lint het niet meer, maar ook de kerstlampjes zijn technologisch stukken verbeterd.

Dan stap 2: de slingers! Slinger 1, geen probleem. Slinger 2 ging ook foutloos. Slinger 3… waar is slinger 3? Alle 3 de dozen overhoop gehaald. (En een van die dozen is van mijn oude tv, zo’n jaren 90 model, breed aan de zijkant en breed aan de achterkant, een aardige doos dus!) Maar geen slinger 3! En met twee lullige slingers is een kerstboom geen kerstboom.

Dan toch maar even de stad in om op zoek te gaan naar nieuwe slingers. Misschien kan ik dan meteen wat foto’s maken van het nieuwe muziekcentrum met al die mooie kleurtjes. In het donker is het dan wel handig om een statief mee te nemen. Dus hoppa… camera om mn nek en statief over mn schouder. (Ik had met gemak de 8e dwerg kunnen zijn)

Ik kan mij herinneren dat vroegah alle winkels enorme kerstafdelingen hadden. In elk geval de V&D. Minimaal een halve afdeling was daar voor afgezet. Slingers, ballen, sliertjes, bomen, pieken (goed lezen ja!), rendieren en lichtjes in alle kleuren. Maar schijnbaar heeft ook in kerstprullaria de crisis toegeslagen. Slechts een kast en ongeveer 4 tafels zijn er leeggehaald om gevuld te kunnen worden met het kerstspul.

En je zou denken dat er best wat goud tussen zou zitten. Niet dus. Shit. Goud is zoooo niet de kleur van 2013. 🙁 Wat dan? Bruin? Jugh! Zilver? Nee, dat past niet bij goud. Oh wacht… wit! Ja dat kan met goud. En wat zie ik daar nog meer! Een bak vol met roze ballen! Mat, glazend en met glitters. Me looooove! Past ook onwijs goed bij mijn pas roze geschilderde deur. Er zitten er ongeveer 35 in een doos. En dat voor maar 4,-! Meenemen dus! Doe er maar meteen twee, want straks heb ik te kort (ja, dat dacht ik dus echt).

Bepakt met al mijn spul richting uitgang. Maar het is nog niet donker! Dan maar eerst wat eten. Maccie? Gaat er altijd wel in. Gelukkig stuitte ik op het Hoog Brabant plein op de tijdelijke biologische markt met daarbij een cafeetje waar je even lekker kunt uitrusten van al het shoppen. Een echte aanrader!! (nog tot eind december, dus wees snel ;))

Tegen 5 uur eindelijk wat plaatjes kunnen schieten. Wat nogal lastig gaat als je een zak met kerstballen en slingers bij je hebt, dan ook nog een tas waar je spullen inzitten. Werd dus niet echt een succes.

Eenmaal thuis was het n uurtje of 7 en toen had ik geen zin meer om aan de slag te gaan met de boom. Waar het eigenlijk die ochtend allemaal om begonnen was.

Volgend jaar wil ik in mijn schoen een zelf cursus doorzetten. Of een hulp.

Zucht…

 

 

 

p.s. de boom staat uiteindelijk sinds zondagmiddag met gouden en roze ballen en witte en gouden slingers enorm sfeervol te wezen in mijn huiskamer. Laat de kerst maar komen!

Kerstboom van Sannie

Kerstboom van Sannie