Zoals ik in mijn vorige post al aangaf, staat de filotaart met spinazie & feta als eerste op mijn lijstje van Yummie for my Tummie uit het 30 minuten boek van Jamie Oliver. Is het gelukt in 30 minuten, was het makkelijk om te maken en niet geheel onbelangrijk… hoe heeft t gesmaakt?

Ingrediënten (4 pers):

 • Pijnboompitten (100 g)
 • Eieren (5 st)
 • Fetakaas (300 g)
 • Cheddar, of Goudse kaas (50 g)
 • Gedroogde oregano
 • Citroen (1 st)
 • Klontje boter
 • Verse spinazie (400 g)
 • Filodeeg (1 pakje ad 270 g)
 • Cayennepeper
 • Muskaatnoot (1 st)
 • Peper
 • Zout
 • Olijfolie

Benodigdheden:

 • Koekenpan, ovenbestendig (ong 26 cm)
 • Bakpapier
 • Mengkom
 • Kwastje voor het invetten

Hoe maak je deze filotaart?

 1. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan
 2. Breek de eieren in een mengkom en kruimel de feta erbij. Rasp er de cheddar over. Doe er een snufje zout en peper, paar mespuntjes gedroogde oregano, geraspte schil van de citroen en een scheut olijf olie bij. Als de pijnboompitjes geroosterd zijn, doe je ook deze bij het mengsel en rol je alles goed door elkaar.
 3. Zet de koekenpan (die van de pijnboompitjes) weer op het vuur met wat olijfolie en een klontje boter. Doe de helft van de spinazie erbij. Roer de blaadjes door elkaar en zodra de spinazie wat geslonken is, doe je er nog een handje bij, net zolang tot alles in de pan zit.
 4. Leg bakpapier van ongeveer 50 cm op je werkvlak, kwast het in met een klein beetje olijfolie, maak er een prop van, vouw het weer uit.
 5. Leg 4 vellen filodeeg met de randjes iets overlappend in een grote rechthoek op het papier zodat het bijna volledig bedekt is. Kwast het deeg in met olijfolie en strooi er een flinke snuf zout, peper en een snufje cayennepeper overheen. Herhaal dit nog 2x tot je 3 lagen hebt.
 6. Doe de spinazie bij het eier/kaas-mengsel en rasp er een halve bol nootmuskaat bij. Meng alles goed door elkaar.
 7. Leg het bakpapier met daar bovenop de laatjes filo in de koekenpan en druk de randen goed tegen de pan. Let op met het vuur als het bakpapier iets over de rand hangt ;). Giet het eimengsel bovenop het filodeeg en spreid dit gelijkmatig uit. Vouw de overhangende randen deeg losjes over de vulling heen. Laat de pan nog eventjes op het vuur staan, zodat de bodem wat kan stollen.
 8. Zet de pan met de filotaart vervolgens 18 tot 20 minuten in de oven.

Eet u smakelijk!

 

Conclusie:

Is het recept te volgen? Het recept voor deze filotaart is vanuit het boek vrij makkelijk te volgen. Wel is het verstandig om vooraf (dus nog voordat je boodschappen gaat doen) alles even goed door te lezen. Er staan namelijk geen extra benodigdheden bij vermeld. Ik had dit zelf niet goed gedaan en kwam er dus halverwege achter dat ik bakpapier nodig had… gelukkig had ik nog een paar stukjes ergens in een la liggen. De recepten in dit boek zijn eigenlijk onderdeel van een maaltijd, dus bij de filotaart hoort ook nog een komkommersalade, tomatensalade en als toetje ijs in een jasje. Bij elke handeling staat duidelijk vermeld over welk onderdeel het gaat. Dus zo kan je makkelijk (net als ik) de andere dingen overslaan.

 

Lukt het in 30 minuten? Ja… als je alles vooraf al helemaal klaar hebt staan, dus de ingrediënten al gesneden en de benodigdheden al hebt klaarliggen. Of als je Jamie Oliver heet natuurlijk. :). Misschien na een paar keer oefenen dat het wel lukt, maar ik moest nu regelmatig tussendoor het recept weer even doorlezen en dat kost natuurlijk minuten! 

Is het gezond? Nou… uhm… er zit spinazie in. Dus ja? Ben er eigenlijk bang voor, gezien de hoeveelheid eieren en kaas. Maar nog altijd beter dan een Big Tasty met Bacon van de Mac!

Koop 30 minutes

 

 

p.s.: Mijn food-fotografie mag duidelijk wat beter. Maar de filotaart zag er zoooo lekker uit, dat ik geen tijd wilde verspillen aan een goede foto en meteen wilde eten! Next time… 😉

30M - Filotaart met spinazie & feta
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
4 15
Kook Tijd
30
Porties Prep Tijd
4 15
Kook Tijd
30
30M - Filotaart met spinazie & feta
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
4 15
Kook Tijd
30
Porties Prep Tijd
4 15
Kook Tijd
30
Ingrediënten
Porties:
Instructies
 1. Extra benodigheden: - Keukenmachine met standaardmes - Koekenpan (ong 26 cm), ovenbestendig - Bakpapier - Kwastje om in te vetten - Mengkom
 2. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan
 3. Breek de eieren in een mengkom en kruimel de feta erbij. Rasp er de cheddar over. Doe er een snufje zout en peper, paar mespuntjes gedroogde oregano, geraspte schil van de citroen en een scheut olijf olie bij. Als de pijnboompitjes geroosterd zijn, doe je ook deze bij het mengsel en rol je alles goed door elkaar.
 4. Zet de koekenpan (die van de pijnboompitjes) weer op het vuur met wat olijfolie en een klontje boter. Doe de helft van de spinazie erbij. Roer de blaadjes door elkaar en zodra de spinazie wat geslonken is, doe je er nog een handje bij, net zolang tot alles in de pan zit.
 5. Leg bakpapier van ongeveer 50 cm op je werkvlak, kwast het in met een klein beetje olijfolie, maak er een prop van, vouw het weer uit.
 6. Leg 4 vellen filodeeg met de randjes iets overlappend in een grote rechthoek op het papier zodat het bijna volledig bedekt is. Kwast het deeg in met olijfolie en strooi er een flinke snuf zout, peper en een snufje cayennepeper overheen. Herhaal dit nog 2x tot je 3 lagen hebt.
 7. Doe de spinazie bij het eier/kaas-mengsel en rasp er een halve bol nootmuskaat bij. Meng alles goed door elkaar.
 8. Leg het bakpapier met daar bovenop de laatjes filo in de koekenpan en druk de randen goed tegen de pan. Let op met het vuur als het bakpapier iets over de rand hangt ;). Giet het eimengsel bovenop het filodeeg en spreid dit gelijkmatig uit. Vouw de overhangende randen deeg losjes over de vulling heen. Laat de pan nog eventjes op het vuur staan, zodat de bodem wat kan stollen.
 9. Zet de pan met mengsel vervolgens 18 tot 20 minuten in de oven.
Deel dit Recept

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.