Er is weer iets “nieuws” op Social Media gebied; Live streamen met de apps Meerkat en/of Periscope. Nieuws staat in deze tussen haakjes omdat het niet direct nieuw is. Live streamen bestaat al even, maar dat zo binnen handbereik en gemakkelijk is wel (redelijk) nieuw. En natuurlijk moet ik als SoMe-freak dat even uitproberen; Meerkat en Periscope

Meerkat en Periscope; say what?

De hype begon iets meer dan een maand geleden tijdens het South by Southwest conference (in Austin, Texas).Tijdens deze festival achtige conferentie over muziek, film en technologieën werd Meerkat veelvuldig ingezet door sprekers om hun eigen optredens en presentaties direct live te delen.Had je niet de mogelijkheid om zelf bij het festival aanwezig te zijn? Dan kon je op deze manier toch nog van alles oppikken, live in plaats van pas achteraf via bijv. YouTube.

Meerkat

Nog geen maand geleden gelanceerd en nu al een daverend succes. Zo succesvol dat er inmiddels al zo’n 12 miljoen dollar aan investeringen is binnengehaald en de totale waarde wordt geschat op 40 miljoen.

Periscope

Dit is de tegenhanger van Twitter zelf. Je merkt dat hier duidelijk wat meer (geld) in gestoken is. Het smoelt net wat beter dan Meerkat.

Hoe werkt het?

VJe hebt er (voor nu) nog wel een Twitter account voor nodig, en natuurlijk de apps Meerkat en Periscope (voor nu alleen voor iOS). Daarna is het eigenlijk vrij simpel; meld je aan met je Twitter-account en zoek naar streams die jou leuk lijken om te volgen. Bij beide apps zie je ook streams die op dat moment live zijn en waar je op kunt inhaken. Een leuke gevonden? Aanklikken en kijken maar!

Zendt een van de mensen die jij volgt iets uit? Dan krijg je hier een berichtje van op je iPhone (tenzij je dit uit hebt gezet natuurlijk) Dit kan alleen een voor-aankondiging zijn van een uitzending, maar je krijgt ook een melding als de show begint. Een show later nog terugkijken kan alleen bij Periscope. Bij Meerkat is het direct kijken of missen.

Periscope hoofdscherm

Zelf doen?

Wil je zelf gaan uitzenden? Ook dit is heel simpel. Bij Meerkat klik je in het hoofdscherm van de app op Schedule of Stream. Klik je op stream, dan begin je ook direct met de uitzending. Heb je bij het starten een berichtje ingevoerd dan wordt dat automatisch met een link naar jouw stream gedeeld op jouw Twitter account. Easy Peasy dus!

Meerkat hoofdscherm

Periscope werkt niet heel veel anders. Klik op de menubalk onderaan op het camera icoontje, geef aan of je camera, microfoon en locatie aan of uit wilt zetten en starten maar!

Periscope Start stream

Tijdens het streamen is er ook een chatsysteem actief. Je kunt een uitzending liken of een comment geven. Dit is direct te zien op jouw eigen scherm, maar ook op die van de andere volgers van de stream en natuurlijk ook bij de zender.

Periscope stream screenshot

Uiteraard kun je ook delen op Twitter dat je een stream aan het volgen bent zodat jouw mede-twitteraars ook aan kunnen haken.

Wie te volgen?

Er zijn genoeg mensen te vinden die je kunt vinden. Een kleine greep uit mijn lijstje van Meerkat en Periscope zijn:

  • Jimmy Fallon (@jimmyfallon) – Meerkat & Periscope
  • Swedish Food TV (@SwedishFoodTV) – Meerkat
  • Eddy Zoey (@eddyzoey) – Meerkat
  • Arjen Lubach (@arjenlubach) – Periscope
  • Luuk Ikink (@luuk) – Periscope

Meerkat SwedishFoodTV Meerkat Eddy Zoey FF6

 Nadelen:

Het is zo live als maar kan zijn. Nix vertraging van een paar seconden zoals op TV voor het geval dat… Dat betekent dat altijd alles direct gedeeld wordt; je kunt nix bewerken. Dus slechte belichting, schokken of what ever worden niet gecorrigeerd. Dit kan voor nogal wat slechte beelden zorgen. Maar dat heeft aan de andere kant ook wel zn charmes.

Het is live streamen, dus je hebt natuurlijk wel internet nodig. Heb je een slechte verbinding, dan kan je stream makkelijk uitvallen. Niet zo fijn voor je volgers natuurlijk.

Meerkat storing

Conclusie:

Is het leuk? Soms wel ja! Zo volgde ik Eddy Zoey aan zijn zijde terwijl hij op de rode loper liep tijdens de premiere van Fast & Furious 7 in de Arena. Natuurlijk is het niet hetzelfde als er echt bij zijn, maar het is een goede vervanger voor bijv. YouTube waar je toch achteraf pas kan kijken en waarvan de beelden over het algemeen wel bewerkt zijn. Je weet dus nooit of het echt was zoals je het ziet.

Leuk is het ook omdat je direct mee kunt “praten”. Niet echt natuurlijk, maar via de chat. Zo volgde ik een stream op Periscope over de nieuwe Apple Watch die vanuit Amerika uitgezonden werd. Je kon direct vragen stellen over het gewicht of hoe de watch eruit ziet met een ander bandje, etc, etc.

En welke is dan beter Meerkat of Periscope? Ik ben zelf wat meer fan van Periscope. Zoals ik eerder al aangaf, smoelt het net iets beter dan Meerkat. Dat oogt wat rommeliger en de combi van de gele en zwarte kleuren doen t voor mij ook niet zo. Maar desondanks zal ik Meerkat en Periscope beide blijven gebruiken.

Voor mij voor nu alleen leuk om te volgen, zelf doen is denk ik niet zo mijn ding… nog niet. 🙂

Zijn jullie al aan het #meerkatten of #periscopen? zo ja, wat vind je ervan? Wie volg je of zend je zelf uit?

Love S.

 

Download MeerkatDownload Periscope