Dag 3 alweer! Tijd gaat best snel, ik ben alweer over de helft. :o( Dag 3 staat in het teken van (alweer) cultuur en shoppen.

Ben gestart bij Potsdamer Platz, het business centre van Berlijn. In de jaren 20 was dit nog een levendig en modern gebied, maar tijdens de koude oorlog is grotendeels vernietigd en lag dit deel eigenlijk in een soort niemandsland, ingeklemd tussen Oost en West. Na de hereniging is in 1993 begonnen met de wederopbouw en is het nu dus een soort trade centre met moderne architectuur, oftewel veel glas, beton en verschillende soorten gebouwen (you love it, or you don’t)

Vanaf daar is het maar een klein stukje lopen naar het Holocaust monument. Een plek met zo’n 2700 betonnen zuilen in verschillende hoogtes. Voor de een een plek van bezinning, voor kinderen om er verstoppertje te spelen en voor andere om er een foto shoot te houden (L&G ;o)). Schijnt ook precies de bedoeling te zijn geweest van de architect die niet wilde voorschijven hoe je hiermee om moet gaan.

Direct naast het monument ligt de Amerikaanse ambassade en ik had er graag even mijn voet op Amerikaans grondgebied gezet om te zeggen dat ik een kort uitstapje naar de US heb gemaakt, maar aan de streng kijkende bewakers die daar rondlopen heb ik dat maar gelaten.

En dus doorgelopen naar Brandenburger Tor. Een grote poort naar voorbeeld van de Griekse oudheid, gebouwd in 1791 en het nog enige overgebleven deel van de stadsmuur die ooit om Berlijn heeft gestaan. De poort is (o.a.) bekend van de toespraak die President Reagen hier hield waarin hij de legendarische woorden “Mr Gorbachev, tear down this wall”  sprak, vlak voordat de Berlijnse muur (dus niet die oude stadsmuur) werd afgebroken.

Vanuit dit punt kijk je ook richting het Siegessaule, oftewel; de Overwinningszuil. Deze is gebouwd ter ere van diverse overwinningen rond 1864. Ook iets om even te bekijken dus. (nu je er toch bent…), maar eerst wat dichterbij naar het Reichstag gebouw, waar het Duitse parlement gevestigd is. Een mooi oud gebouw met een enorme (moderne) glazen koepel, die je ook kunt bezoeken. 

Om naar binnen te kunnen moet je je, vanwege veiligheidsvoorschriften, wel aanmelden. Dit kan (minimaal) 2 dagen vooraf via de website of door je aan te melden bij een van de punten vlak bij het gebouw. Ik had me niet vooraf aangemeld en de rij voor het ter plekke aanmelden was zo ontzettend lang, dat ik daar geen zin in had. Dus blijft op mijn lijstje staan voor een volgend bezoek.

Nu op naar Siegessaule… Het leek een klein stukje lopen, maar het bleek uiteindelijk 1,5 KM te zijn… op m’n slippers… in de hitte, om een F-ing Engel op een paal te zien!! Oke, het is een gouden engel, maar toch… een engel op een paal! FAK! Maar ja, toen ik me dat bedacht, was ik al halverwege dus kon net zo goed doorwandelen. Onderweg nog getuige geweest van een aanhouding, dus toch ergens goed voor. :o)

Het beeld zelf is inderdaad best mooi en je komt er via een tunnel onder de grond. De drukte met toeristen viel hier ook wel mee. Waarschijnlijk hadden die wel vooraf de wandeling al goed ingeschat. :o)

Vanaf hier heb ik bus 100 gepakt. Een gratis bus die langs alle toeristische plekjes rijdt en ben daarmee naar Kurfurstendamm gegaan. Shopping time!!!!

Kurfurstendamm is deels een beetje de PC van Berlijn. Dure merken, mooie winkels en mooie mensen die een beetje flaneren en op de terrasjes een drankje doen. Leuk om te zien, maar helaas, niet voor mijn portemonnee. 

Tauentzienstrasse, aan de andere kant van Ku’damm is wel weer leuk, met de standaard winkels als H&M, Bershka en Vero Moda, maar ook Adidas, Puma en de Nike store. Wat een heerlijke winkel is dat! (als je van sport artikelen houdt). Heul, heul veul sneakers en leuke sportkleding. Zo veel, dat je amper kan kiezen. Hier had ik dus wel ff n hulplijn nodig!

En wie is er een betere sneaker-kenner dan Vincent? Via what’s app (op de gratis WiFi van Nike) en de sms heeft hij me in die buurt langs verschillende winkels kunnen loodsen en uiteindelijk geholpen aan een paar Air Maxjes. Ik dank u hartelijk!

Een nadeel van deze hulplijn is dat hij met nog veel meer adresjes kwam waar ik echt even moet gaan kijken omdat ze daar ook mooie schoenen en leuke kleding hebben. zucht… mijn vakantiebudget begint hierdoor wel aardig in te slinken. Maar ach, daar is een budget voor toch? Dus die staan voor dag 4 en 5 op de planning!

En als je dan op Tauenzienstrasse bent, dan moet je ook even naar het bekendste warenhuis, KaDeWe. Vergelijkbaar met de Bijenkorf en met een onwijs mooi uitzicht. Je kan met de glazen lift naar de 7e. Mooi, maar ik vond m doodeng en heb dus vooral naar de liftknopjes staan staren tot ik boven was. Daar genoten van een heerlijke fruitsalade. Dit wordt afgerekend per gewicht. Dus je zult wel begrijpen dat je dit niet op een plastic maar op een glazen bord moet opscheppen. (oplichters of zullen ze rekening hebben gehouden met t gewicht van t bord?)

In de toiletten van de McDonalds heb ik mijn nieuwe sneakers aangetrokken en van outfit gewisseld. :o) Heerlijk die andere schoenen na een dag op slippers. 

’s avonds een Durum Donner gehaald (lekker Duits :o)) en langs de East Side Gallery gewandeld. Het langste stuk muur dat bewaard is gebleven en bekend van alle verschillende schilderwerken. Kwestie van smaak en de ene is mooier dan de andere en sommige ook een beetje creapy, maar dat hoort er vast bij.

Om 11u mijn bedje in en voorbereiden op de volgende dag!

Tschuss und bis morgen!

xoxo