De trilogie Divergent stond al een tijdje op mijn leeslijstje sinds ik de trailer van de film op tv zag. En toen ook nog een collega naar de boeken vroeg, ben ik ze direct gaan lezen.

divergent_trilogie boek cover

Info Divergent reeks:

  • Titel: Divergent
  • Subtitel deel 1: Inwijding
  • Subtitel deel 2: Opstand
  • Subtitel deel 3: Samensmelting
  • Auteur: Veronica Roth
  • Categorie: Fantasy, Young Adult, Spanning
  • Jaar: 2012
  • Pagina’s: 272
  • ISBN10: 9047516834
  • ISBN13: 9789047516835

 

Verhaal:

De stad Chicago in de verre toekomst, verdeeld in 5 facties die elk staan voor een specifieke karaktereigenschap: Oprechtheid, Onverschrokkenheid, Vriendschap, Zelfverloochening en Eruditie. De factieleden zijn herkenbaar aan een eigen kleur: zwart/wit, blauw, grijs, geel/rood en zwart.

divergent-factions

Op hun 16e moeten de kinderen kiezen voor een factie. Blijven ze bij de factie van hun ouders en waar ze zijn opgegroeid, of stappen ze over naar een andere? Hier begint het verhaal van Beatrice Prior (Tris). Samen met haar broer Caleb staan ze op het punt om te kiezen. Tris heeft altijd al het gevoel gehad niet te passen binnen de factie Zelfverloochening en moet zich inhouden om de regels niet te overtreden. Voordat er gekozen wordt, ondergaat iedereen de keuzetest. Een soort cito-toets waar de passende factie uit naar voren komt. Als het goed is dan… Bij Tris komen er meerdere facties naar voren in plaats van een specifieke. Dat betekent dat zij “divergent” oftewel afwijkend is. Een kenmerk waar ze zo min mogelijk van moet laten blijken.

Bij de uiteindelijke keuze gaat Tris voor Onverschrokkenheid. En ondergaat na de overstap een hele zware ontgroening waar ze leert vechten, schieten en haar angsten onder ogen te zien. Haar trainer is Four, een paar jaar ouder lid van Onverschrokkenheid. Ondanks zijn starre houding ontstaat er toch een vonkje tussen de twee.

Dat Tris afwijkend is en dit goed verborgen moet houden, blijkt aan het eind van haar training. Dan wil de leider van Eruditie de macht in de stad overnemen en alle afwijkenden uitroeien. Tris moet letterlijk vechten voor haar leven en dat van haar vrienden en familie.

 

Tienerboek

De auteur was slechts 23 jaar toen ze de boeken schreef. Het is dus ook zeker niet het meest volwassen boek. Meer een mooi tienerverhaal. Maar het leest heerlijk weg! Hou je van boeken als Harry Potter en The Hunger Games? Dan vind je Divergent ook vast leuk!  Het eerste boek is inmiddels verfilmd en draait (dacht ik) nu nog in de Nederlandse bioscopen. De overige delen staan gepland voor 2015, 2016 en 2017. Nu de Twighlight Saga en Harry Potter klaar zijn, is dit best een leuke vervanging.

Have fun reading!

Bestel bij Bol.com

 

Volgende op mijn reading list: 400 brieven van mijn moeder – Joseph Oubelkaas

Lezen: Divergent - Veronica Roth
Verhaal
5.0Totale score
Waardering gebruiker: (1 Stem)