Ik ben een groot fan van thrillers. Lekkere spannende boeken die je maar moeilijk weg kunt leggen. Het liefst in series. Maar zo nu en dan komt er ook een waargebeurd verhaal voor op mijn leeslijst. Dit keer “400 brieven van mijn moeder”  van Joseph Oubelkas.

400 brieven van mijn moeder

Info 400 brieven:

 • Titel: 400 brieven van mijn moeder
 • Auteur: Joseph Oubelkas
 • Categorie: Literatuur, Waargebeurd
 • Jaar: 2011
 • Pagina’s: 371
 • ISBN10: 9048490146
 • ISBN13: 9789048490141

Verhaal:

Zoals gezegd is 400 brieven van mijn moeder een waargebeurd verhaal. De 24 jarige Joseph heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Een goedlopend eigen IT-bedrijf, leuke vriendin, goede vrienden en de kans om voor als zakenreis naar Marokko af te reizen. Dit is het geboorteland van zijn vader, dus voor hem niet geheel onbekend terrein.

In december 2004 vertrekt hij en zijn terugkeer staat gepland op 23 december. Op deze dag is er echter een inval van politie en douane bij het bedrijf waarvoor hij werkt. Er wordt een enorme hoeveelheid drugs gevonden. Samen met twee medewerkers van het bedrijf wordt Joseph opgepakt en zonder enig bewijs veroordeeld voor 10 jaar gevangenisstraf.

In het boek lees je zijn verhaal over de mensonterende situaties in de Marokkaanse gevangenissen waar hij vast zit. Zijn moeder en vrienden blijven geloven in zijn onschuld en steunen hem door het sturen van brieven en pakketten. Zoals de titel al verraad stuurt zijn moeder in totaal 400 brieven.

Mijn oordeel:

In het begin van het boek was ik bang dat het vooral een opsomming zou zijn van ik ben onschuldig berichten, gevolgd door de “mijn zoon is perfect” berichten van zijn moeder. Maar dat viel gelukkig reuze mee! Het verhaal van Joseph sleurt je mee en je leest over situaties die je eigenlijk niet kunt geloven. Dat zijn (super lieve!!) moeder hem blijft steunen en ophemelt is logisch, maar gelukkig niet irritant.  Het is gewoon knap hoe Joseph zich door zijn jaren in de cel worstelt en optimistisch blijft. Elk ander mens had het bijltje er allang bij neergegooid!

Door de korte hoofdstukjes leest het hele verhaal makkelijk weg. Er zit regelmatig een “oh nee, niet waar”  of een “ik pink stiekemen een traantje weg” momentje in.

Heerlijk boek dus om te lezen tijdens de vakantie op het strand, in de tent of gewoon in de trein onderweg naar je werk.

Ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Have fun reading!

Koop het boek hier

Volgende boek op mijn reading list: Karin Slaughter – Veroordeeld

één antwoord

 1. Els

  Hi Sanderijn

  Haha ik ben helemaal geen lezer en al zeker niet van thrillers hoor!
  Maar dit is een boek wat mij wel aan spreekt. Als ik er toe kom om hem te lezen, laat ik je zeker weten wat ik ervan vind.
  Ik zal hem in ieder geval doorgeven aan mijn vader. Die verslind als enige in onze familie boeken. Zelfs nu die 85 is leest die nog graag boeken en is blij met tips.
  Groetjes Els