Een van de vele heerlijke dingen aan Berlijn is het goed geregelde openbaar vervoer. Door de hele stad rijden trams, metro’s en bussen. En ja, dat heb je in (o.a.) Amsterdam ook, maar daar betaal je je scheel!

Hier kost een weekkaart voor alle 3 de zones 36,- en daarmee kan je dus overal in en kan je ongerust OV-hoppen.

Voor dag 4 heb ik eerst een kippenvel bezoek aan het Joods Museum gepland. En kippenvel it is. Maar (gelukkig) niet alleen maar. Het is een Joods museum, en ja, een belangrijk deel in de Joodse historie is natuurlijk de 2e Wereld Oorlog, maar buiten dat is er ook heel veel van de overige geschiedenis te zien.

Het museum staat er nog niet zo heel lang (het nieuwe deel dan) en is gebouwd in de vorm van een enorme bliksemschicht. En dat is net zo ingewikkeld als het klinkt (voor mij dan!). Doordat ik op een verkeerd punt begon, raakte ik volledig de weg kwijt en had ik het idee in rondjes te lopen en nooit meer bij de uitgang zou komen. Werd er een beetje claustrofobisch van!! Gelukkig lopen er hordes mensen met rode sjaaltjes rond waar je de weg aan kunt vragen. En zo kwam ik weer terug in de lobby, na in totaal 2 uur binnen te zijn geweest. (en neeee, niet 2 uur zoekend naar de uitgang, dat heeft hoogstens 15 minuten geduurd!)

Het museum heeft een ontzettend grote tuin waar je heerlijk in de zon of schaduw kan zitten om even bij te komen onder het genot van een bakkie en een gebakkie. :o)

Weer bijgekomen ben ik gaan lopen naar het centrum en daar ben ik op de toeristenbus 100 gestapt naar Alexanderplatz (eindhalte), wat maar een paar haltes was. Vanaf daar heb ik diezelfde bus de andere kant op gepakt om te zien of ik alle toeristische punten had gehad die ik wilde zien.

Vanaf de andere eindhalte, Zoologischer Garten op de metro gesprongen. Halverwege die rit besloot ik toch om weer lekker terug te gaan naar het hotel. Daarvoor moest ik met twee andere metro’s. Het metro systeem is op zich best duidelijk, alleen moet je soms even zoeken naar het juiste perron. Een station kan een overstapplaats zijn voor verschillende lijnen en soms moet je via het perron van de ene naar het perron van de andere. Als je dat niet meteen doorhebt, dan snap je niet waarom jouw metro niet op het bordje voorkomt. (zoals ik had…) Maar als je dat eenmaal doorhebt, is het een makkie! :o)

In het hotel heb ik mijn spullen op mn kamer gelegd en ben ik naar een pizzeria aan de andere kant van de brug gewandeld om een pizza af te halen.

Voor het eerst een echt rustig avondje op mijn kamer gepland. Pizza, een biertje (ja ja!) en lekker film kijken. ‘s avonds nog wel even op het binnenhofje gezeten met een drankje (die fountain of youth is verslavend!!) en daarna vroeg onder de wol.

Een niet zo heel spannend dagje dus. Maar na die andere dagen ook wel weer prima! Nu op naar alweer de laatste dag. Ik wil dan bij Boulevard Berlin gaan kijken (toch een beetje werk) en naar de Fernsehturm en dan heb ik denk ik echt alles gehad!

Tschuss & bis sp├Ąter!

xoxo