Behalve heel veel oude kerken heeft Rome nog veel meer ouds te bieden. En met oud bedoel ik dan ook echt oud!

Maar een dag begint in Rome niet goed zonder cappuccino en cornetto bij mijn koffietentje (dat wordt straks echt afkicken). En natuurlijk om mijn verhaaltje van dag 7 uit te schrijven. En daarna is het rond 11 uur tijd om met de metro richting Circus Massimo te gaan.

Circus Massimo is nu een grote grasvlakte tussen twee heuveltjes, maar vroeger, in de tijd van de Romeinen, ergens voor het jaar 0, werden hier paardenrennen georganiseerd. Dat moet er ongeveer zo hebben uitgezien:

circus maximus 02

circo-massimo - vroeger

 

Maar dat is je nu nog lastig voor te stellen. Het is dat archeologen sinds 2008 aan de rechterkant opnieuw zijn begonnen met opgravingen. Anders zou het een grasveld als elk ander zijn.

Circo Massimo - ooit een plek voor paardenraces, nu een groot grasveld

Circo Massimo – ooit een plek voor paardenraces, nu een groot grasveld

Vanaf het Circo loop ik richting het Colosseum, een stukje oudheid dat je niet over het hoofd kan zien. Maar daarvoor eerst naar Forum Romanum, al net zo oud als het Colosseum. Het forum Romanum was het politieke, commerciële en religieuze hart van de Republiek Rome. Hier vergaderde de senaat, deden handelaars er zaken en priesters brachten offers. De bevolking deed er de boodschappen en bespraken het laatste nieuws. Nadat het gebied in zijn verval raakte door de afname van de macht van het Romeinse rijk lieten boeren er hun vee grazen en werden de marmeren tempels geplunderd.  In de middeleeuwen en de renaissance werden nog meer gebouwen gesloopt om materiaal te gebruiken voor dingen ergens anders in de stad. In de 19e eeuw werd begonnen met opgraven van het oude gebied. En daar zijn ze nu nog steeds mee bezig. Zeker sinds de aanbouw van metrolijn C. Deze loopt direct onder het gebied door en tijdens de bouw komen steeds “nieuwe”  oude spullen naar boven, wat de bouw van de lijn steeds weer vertraagd. (zoiets als de Noord-Zuidlijn dus, maar dan met een geldige reden…)

Het oude Rome

Het oude Rome

Het oude Rome

Het oude Rome

Wat grappig is, is dat je midden in dit stukje heel, heel, heel erg oude Rome WiFi hebt!  Dus een perfect moment om even een half uurtje te Whatsappen, Facebooken, Twitteren en Instagrammen, zittend op een stuk steen dat daar al honderden jaren ligt.

Na nog een uurtje tussen de ruines en blokken marmer en steen te hebben rondgewandeld is het tijd voor lunch!

Voor de ingang van het Forum staat een wagentje die je ook in de rest van Rome ziet staan en waar je prima broodjes, ijsjes en frisdrank kan kopen. Ik neem een panini met mozzarella, tomaat en een flesje Fanta. Of ik 17,- wil afrekenen… PARDON??? Ooooh, u heeft maar 1 flesje drinken. Dan is het 11,-. Dus ik reken netjes af. Later als ik rustig op een bankje zit te eten reken ik nog even uit wat ik net heb betaald… dus 17 als het 2 flesjes waren, nu 11…. dat betekent dat een flesje Fanta dus 6,- kost. wait, what?? 6 frikkin euro’s voor een half liter flesje Fanta? Wat n afzetters!! (of wat n stommerd dat ik erin getrapt ben).

Duurste flesje Fanta ooit!

Duurste flesje Fanta ooit!

Door heel Rome zie je behalve deze karretjes ook heel vele Indiërs die zonnebrillen, sjaals, petjes, tassen en prularia verkopen. Het is heel grappig om te zien hoe deze alle kanten oprennen zodra er een politieagent in de buurt is.

Na mijn super dure lunch is het tijd voor het Colosseum. Nog meer oudheid, dat werd geopend in 80 na Christus (unk, echt vet oud!). De opening werd gevierd met spelen die 100 dagen en nachten duurden. Allerlei verschillende spelen zoals gladiatorengevechten (ik zag Russel Crowe er al helemaal staan, in zn sexy rokje!), zeeslagen en jachtpartijen (volgens de geruchten zijn er tienduizenden dieren gedood tijdens deze slachtpartijen). Alle moderne sportstadions zijn gebaseerd op de architectuur van het Colosseum, uniek voor zijn tijd dus.

Colosseum

Colosseum

Colosseum

Colosseum

Vanuit het Colosseum wil ik eigenlijk naar het Vittoriano, een groot wit gebouw vanaf waar je een prachtig uitzicht schijnt te hebben over heel Rome. Op de trappen van het Vittoriano staat “Altare della Patria” (altaar van het vaderland) aan de voet van het standbeeld van Rome, met daarbij het Graf van de Onbekende Soldaat, ter nagedachtenis aan de soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Maar helaas is het Vittoriano al gesloten en ga ik door naar Campidoglio. Bovenaan de grote trap naar het Plein van het Capitool (ontworpen door Michaelangelo) staan twee beelden Castor en Pollux. Aan de rand van het plein staan 3 gebouwen; Palazzo Senatorio, war de Burgemeester van Rome zetelt, het Palazzo dei Conservatori en het Palazzo Nuovo. In deze laatste twee zijn de Capitolijnse Musea gevestigd, die de oudste openbare verzameling kunstwerken ter wereld bevatten.

She wolf

She wolf

Neptunes

Neptunes

In het museum liep ook een klas Nederlandse scholieren rond. Grappig om net te doen alsof je ze niet verstaat en ondertussen alles te kunnen horen wat ze zeggen. Oh, en ook nog een lesje geschiedenis mee te krijgen van hun leraar. 🙂

En nu heb ik wel weer genoeg gelopen voor vandaag. Het is inmiddels zo’n 19u en ik haal op het station een pizza om in het hotel, onder het genot van een paar afleveringen Grey’s Anatomy te eten. Voor dag 9, alweer mijn laatste dag, staat het bezoek aan de Papi gepland!

Uitzicht op nachtelijk Rome

Uitzicht op nachtelijk Rome

Bacio,

S.

2 reacties

 1. Els

  Hi Sanderijn

  Nou dan mag ik maar hopen dat het flesje je wel heel goed heeft gesmaakt! te erg voor woorden ja.

  Maar van alles doen op een 100 jarige steen is dan wel weer interessant whaha.
  Dat verhaal over de Indiërs ken ik wel uit eigen ervaring.
  Ze vielen je veel “lastig” op het strand en op straat . Maar oje als de politie kwam waren ze ook zo weer weg. Eigenlijk ook wel te triest voor woorden hoor.
  Ze werden dan gelukkig wel getipt, zodat ze op tijd weg konden komen zonder boete.

  (ik zag Russel Crowe er al helemaal staan, in zo’n sexy rokje!) Leuk zo’n beeld voor ogen… maarre heb je nu al gezoend met een echte sexy Italiaan?? whaha

  Nou meid ik denk dat jij met al jouw geklim en gewandel, met de mooiste benen aller tijden in Holland terug zal komen.
  Geniet van je laatste dagje aldaar en een goeie terugreis!

  Groetjes buuffie Els

  • Sanderijn

   Hi Buuf!

   Ik ben inmiddels al terug hoor! Gisteravond thuisgekomen, maar moest de laatste twee dagen nog schrijven. 😉

   Groetjes!