Vandaag begint weer bij mijn koffie tentje even verderop in de straat. Met laptop om mijn wilde verhalen met jullie te delen. Zien ze hier schijnbaar niet vaak, iemand met een MacBook, druk typend en ondertussen nippend aan een cappuccino. Voel me wel lekker internationaal zo. 🙂

Naar aanleiding van een tip van buurman Harrie ga ik eens kijken in Villa Borghese. Een enorme tuin in het centrum van Rome. Eigenlijk meer park dan tuin. Hier kan je even ontsnappen aan de drukte van de stad zelf. Bijna alle Romeinen wonen in een appartement, dus een eigen tuin hebben ze niet. Daarvoor in de plaats maken ze graag gebruik van Villa Borghese. Je kunt het een beetje vergelijken met het Vondelpark, maar dan groter en mooier.

Je kan het park te voet verkennen, maar ook per fiets, golfkarretje of Segway. Hypermodern, die Romeinen. Of, als je zin hebt, kan je er heel goed een rondje (zeg maar gerust rond) hardlopen. En zoals jullie mij allemaal kennen, had ik daar uiteraard heel veel zin in, maar heb ik jammerdebammer mijn hardloopspullen niet mee. :p

Mijn tocht door het park start boven Piazza del Popolo, op het Piazza Napoleone en vanaf daar heb je een geweldig mooi uitzicht over het hele centrum van Rome, met in de verte o.a. de St. Pieter!

 

Uitzicht vanaf het Piazza di Napoleon

Uitzicht vanaf het Piazza Napoleone

 

Het park is zo groot dat je daar gerust een halve dag kunt rondwandelen en daarnaast ook nog een van de musea bezoeken die in of langs de rand van het park liggen.  Helaas is degene die ik wil bezoeken op maandag gesloten. Misschien dat ik er later deze week nog tijd voor heb.

In het park heb je ook een grote vijver waar je normaal gesproken kunt kanoën of varen, maar helaas is de vijver en het bijbehorende monument afgesloten in verband met herstelwerkzaamheden.

Zo hoort het te zijn...

Zo hoort het te zijn…

Zo is het nu...

en zo is het nu…

Je kunt er languit in een van de grasvelden liggen, lunchen bij een van de terrasjes of een boek lezen op een van de bankjes in de zon of schaduw.

Na mijn ronde door het park ga ik terug naar Piazza del Popolo om een bezoekje te brengen aan het kerkje Santa Maria del Popolo. Het gerucht gaat dat de kerk op het oorspronkelijke graf van keizer Nero is gebouwd. Hier stond eerst een grote boom, via waar zijn kwade geesten door naar buiten konden komen. Deze kwade geesten zaten in de vorm van grote zwarte kraaien in de boom.

Paus Paschalis II zou in 1099 deze boom hebben laten omhakken, het graf hebben geruimd (as van Nero is in de Tiber uitgestrooid) en vervolgens de kerk hebben laten bouwen. Maar dat zijn maar geruchten…

In de kerk vind je onder andere de Chigi kapel, ontworpen door Rafael Santi en gedecoreerd door Bernini (lees het Bernini mysterie er maar eens op na. Element Aarde heeft hier iets mee te maken).

Beeld van Bernini: Habakuk en de Engel

Beeld van Bernini: Habakuk en de Engel

Deksel naar cripte in de grond?

Deksel naar cripte in de grond?

Verderop in de kerk, in de Cerasi kapel bevinden zich twee schilderijen van Caravaggio: “De kruisiging van Petrus” en “De bekering van Paulus”.

Buiten op het plein staat een enorme obelisk met daaronder (natuurlijk) een fontein. Het Pizza del Popolo is het grootste plein van Rome. Aan de rand staan twee bijna identieke kerken, gescheiden door de straten “Via del Corso”, Santa Marie dei Miracoli en de Santa Maria di Montesanto.

Zoek de verschillen

Zoek de verschillen

Beeld van Cesar op het plein

Beeld van Cesar op het plein

Via de Santa Maria di Montesanto loop je richting de Piazza di Spagna. Het plein waar de bekende Spaanse trappen aan liggen. Deze trappen zijn ideaal om even te genieten van alle mensen die om je heen lopen en zitten. Pas wel op voor de mannetjes met rode rozen. “I give to you”  betekent helemaal niet geven! Ja, eerst geven, daarna om een kleine bijdrage vragen. Sneaky basterds!

Spaanse trappen

Spaanse trappen

Vanaf dit plein zoek ik uiteindelijk naar een restaurantje vlak bij. Hier gelukkig wel heerlijk eten! En gezellige obers (why joea needa the desserte carte, when joea cen heva miea). dus…. 🙂 Maar toch maar gekozen voor een tiramisu als toetje.

En dan is het voor je het weet is het dan alweer 21u en ga ik met de metro A, metro B en bus 3 weer richting mijn hotel.

Morgen staat het Colosseum op de planning. Zal vast veel lopen worden.

Bascio,

S.