Mijn eerste dag in Rome begint met een cappuccino en een cornetto (Italiaans croissantje, dus niet het ijsje!) op het terrasje van het restaurantje vlak bij mijn hotel. Hier zitten de mannen uit de buurt zo’n beetje de hele dag te zitten, mensen te kijken en over weet ik wat te praten. Een wat ouder mannetje (Berlusconi, maar dan dikker en lelijker) schuift bij mij aan het tafeltje aan. Maar zodra hij doorheeft dat ik geen woord Italiaans ken verliest hij een beetje zijn interesse en gaat de krant lezen. Heb ik zojuist de Don van Trastevere afgewezen?

De straat achter het hotel is afgesloten vanwege de zondagsmarkt! Ik snap nu ook waar al het lawaai om 8 uur op n zondagochtend vandaan komt. Ik had verwacht dat het hier op zondag wel rustig zou zijn, maar het lijkt eerder op een van de drukste dagen van de week. Het is een enorme markt, zeg maar een kruising tussen de Albert Cuyp en de Koninginnedagmarkt (of moet ik nu Koningsdagmarkt zeggen?). Er is hier echt van alles te koop! Er zijn stalletjes met kleding, zowel nieuw als oud, antieke spulletjes, tassen, schoenen (ik heb me in kunnen houden), elektronica en andere snuisterijen. Oma zou hier echt een dag kunnen rondhangen. :o) (Els, ik kan dus al een ding van je lijstje strepen!)

Markt achter het hotel

Markt achter het hotel

Ik moet nu eerst zien uit te vogelen hoe ik het beste naar het centrum van Rome kan komen. Het hotel ligt hier namelijk redelijk ver buiten en lopen naar het centrum is net wat te ver. Voor het hotel is wel een tramhalte, maar die kruist net niet de punten waar ik aansluiting heb op de metro’s A of B (de twee grootste lijnen in Rome).

Bij het station Trastevere, dat aan het eind van de straat ligt, stop wel bus 3, waarmee ik naar station Piramde kan gaan. Hier stopt de blauwe metrolijn wel.

De tabacchio winkel op het station verkoopt dagkaarten voor het OV voor 6,-, wat voor Hollandse begrippen niet echt duur is voor een hele dag OV-en. :o)

In eerste instantie wil ik kijken waar de tram precies naartoe gaat en op welke lijn ik dan kan overstappen. Maar na drie haltes met de tram, stap ik toch maar over op de bus naar Piramide. Daar koop ik een speciale OV kaart waar alle bus, metro en tramlijnen op staan. Met de metro moet ik naar centraal station Termini waar ik over kan stappen om uiteindelijk bij Piazza Barberini uit te komen. Vanaf hier zijn de meeste bezienswaardigheden op (redelijke) loopafstand.

Op dit plein staat ook de bekende Fontana del Tritone, welke is gebouwd door GianLorenzo Bernini (ah, daar hebben we de Dan Brown verwijzing weer!). Helaas is de fontein in onderhoud en dus afgeschermd met platen als op een bouwplaats. Niets van te zien dus.

Next stop: Fontana di Trevi.

Dit is de grootste en bekendste fontein in Rome. Ongeveer 26 meter hoog en 22 meter breed. ontworpen door Bernini en gebouwd door Nicola Salvi. De naam Trevi komt van Tre Via, oftewel drie wegen die vroeger op het plein uitkwamen.

De fontein stelt de zeegod Neputus voor twee paarden voor zijn schelpvormige strijdwagen. Een paard steigert en de andere is kalm; de twee gezichten van de zee.

Trevi fontein

Trevi fontein

Trevi fontein

Trevi fontein

Geheel volgens traditie ben ik met mijn rug naar de fontein gaan staan en heb met mijn rechterhand een muntje over mijn linkerschouder gegooid. Dit zou betekenen dat je ooit nog eens terugkeert naar Rome. De munten worden eens in de zoveel tijd geraapt en geschonken aan een goed doel.

Vanaf de Trevi ga ik door naar het Pantheon. Deze basiliek is gebouwd tussen 118 en 125 na Christus. Best oud gebouwtje dus…

Pantheon

Pantheon

Oorspronkelijk wat de dakbedekking van de koepel van brons, maar in opdracht van Paus Urbanus VIII Barberini is dit brons verwijderd en door Bernini gebruikt om het baldakijn boven het graf van Petrus in de St Pietersbasiliek van te laten gieten.Wat als een grof schandaal werd beschouwd.

Gat in de koepel van het Pantheon

Gat in de koepel van het Pantheon

De betonnen koepel heeft een centrale opening, de Oculus met een diameter van 8,7. Om ervoor te zorgen dat regenwater niet op de vloer van de basiliek blijft liggen, is de vloer ligt gebogen en zit er langs de rand van de vloer een afwateringssysteem (oftewel een kleine goot).

Op het plein voor het Pantheon staat ook weer een fontein, waar je op de trappen kunt zitten uitrusten van je wandeling door Rome en om mensen te kijken.

Fontein voor het Pantheon

Fontein voor het Pantheon

Door heel Rome staan dit soort kraantjes met drinkwater. Echt gemeente pils dus. :)

Door heel Rome staan dit soort kraantjes met drinkwater. Echt gemeente pils dus. 🙂

Na een half uurtje zitten ging ik op zoek naar de Quattro Fontane. Dit zijn 4 fonteinen op een kruispunt van Via XX Settembre en Via delle Quattro Fontane.

Een van de 4 fonteinen

Een van de 4 fonteinen

Naast een van deze fonteinen is de barokke kerk San Carlo Alle Quattro Fontane, een klein kerkje dat gebouwd is door Francesco Borromini, een van de rivalen van Bernini. Vanwege de omvang van het kerkje wordt deze ook wel San Carlino genoemd. Omdat de fonteinen hier al stonden, moest Borromini hiermee rekening houden met de bouw. Hij gebruikte voor de kruisgang een rechthoekige plattegrond met gekoppelde zuilen. Dit zouden er eigenlijk 3 moeten zijn, maar hij liet een hiervan weg. Het kerkje is vanbinnen mooi wit en de opening in het dak voorzag de put in het midden van regenwater. In de cripte onder de kerk is een nis vrijgelaten voor het graf van Borromini, maar omdat hij zelfmoord pleegde in 1667 (een zonde volgens de kerk) is hij nooit op deze plaats bijgezet.

Kerkje van binnen

Kerkje van binnen

Dak van het kerkje

Dak van het kerkje

Vanaf het kruispunt buiten heb je een mooi uitzicht over een stukje Rome met in de verte Piazza della Trinita dei Monti.

Uitzicht vanaf het kruispunt

Uitzicht vanaf het kruispunt

Het is inmiddels ongeveer 18.30u en ik heb trek! Voor Romeinse begrippen is het nog geen etenstijd, dat is pas na 20u, maar zo lang kan ik niet meer wachten. In Via Barberini duik ik op het terras van terrazza Barberini voor mijn avondeten. Dat had ik beter niet kunnen doen. De bediening luistert niet en het eten is ook niet echt top. De gegrilde groenten lijken wel van gisteravond en opgewarmd en de rijst van de risotto is te hard. Beetje jammer dus.

Na het eten vind ik het wel tijd om weer terug naar het hotel te gaan. Lekker op bed nog een filmpje kijken en bedenken wat ik morgen allemaal wil gaan bekijken!

Buona sera!

Bascio

S.

 

(bron: wiki, ik bedenk niks zelf ;))