Jaaaaaaa, eindelijk wakker worden met zon!! Hoe fijn is dat!! Dus eerst maar een klein ontbijtje op mijn balkon. Dat is echt vakantie!

Het slenteren ben ik wel een beetje zat, en mijn voetjes zijn dat ook. Florence is een echte fietsstad, en niet ver van het hotel zit een fiets-verhuurbedrijf waar je voor 15,- per dag een fiets kan huren. Helemaal prima voor de laatste twee dagen.

Mijn stalen ros!

Mijn stalen ros!

Als echte Hollander is fietsen door kleine straatjes geen probleem, maar door de wat drukkere toeristische stukken is het alsof je met een Hummer tijdens een regenachtige 2e Paasdag zo snel mogelijk door een meubelboulevard te scheuren. Denk ik…. Rechts of links aanhouden is bij bijna niemand bekend en de stoepen zijn eigenlijk ook overbodig, aangezien iedereen op straat loopt en daar ook vooral blijft lopen. Ditzelfde geldt ook voor taxi’s en scooters, al zijn die ietsjes voorzichtiger. Het is meer gaan met die banaan en bidden dat iedereen ongeschonden de plaats van bestemming bereikt. Maar ondanks dat is het een hele opluchting na het slenteren.

De fiets uiteindelijk vlak bij Palazzio Vecchio geparkeerd (fietsenrekken kennen ze niet echt, dus gewoon tegen n lantaarnpaal ofzo).

Het Palazzo Vecchio (tegenwoordig in gebruik als museum en stadhuis) was vroeger het paleis van Florence. Als eerste kom je in de “Salone dei Cinquecento” oftewel De zaal van de vijfhonderd. Ontworpen en gedecoreerd door Giorgio Vasari (die op meerdere plekken in de stad zijn handtekening heeft staan). Het plafon bestaat uit 39 schilderijen die de gebeurtenissen van Florence en het leven van Cosimo I De Medici weergeven.

Zaal van 500

Zaal van 500

Dit is het plafond waar de rivale van Robert Langdon uit Inferno doorheen is gevallen. Zie je trouwens helemaal niets meer van. 😉

Plafond Palazzo Vecchio

Plafond Palazzo Vecchio

Over Inferno gesproken; het masker van Dante Alighieri is ook te bewonderen in Palazzo Vecchio. Dante was een dichter, schrijver en ook nog heel ffies politicus. Dante is een echte Florentijn. Na een staatsgreep door zijn politieke rivalen werd hij voorgoed verbannen uit Florence. Hij overleed in Ravenna, waar hij nog steeds begraven ligt.

Dante's masker

Dante’s masker

Verder zijn in de andere zalen schilderijen van Donatello (wederom de kunstenaar en niet de turtle!), Mantegna en Pontormo te bewonderen. De Medici wilden altijd graag pronken met de kennis van de wereld en een kamer is ingericht met 53 geografische kaarten (Utrecht staat ook op de kaart!) en een mega wereldbol.

Vanuit het Palazzo is het mogelijk om via een aparte gang naar Palazzo Pitti te gaan. (ook ontworpen door Vasari) Vroeger deed deze gang (die boven Ponte Vecchio loopt) dienst als doorgang voor de rijke lui omdat deze nou eenmaal niet tussen het gepeupel kan lopen. Nu is het een kunstgalerij waar je tegen het luttele bedrag van nog 80,- even kan kijken. (wel op afspraak!) Hoezo tijden zijn veranderd? 🙂

Na de klim(men) van gisteren had ik gedacht dat ik daar wel klaar mee zou zijn. Maar ik was even vergeten dat hoge, oude torens over het algemeen niet over een lift beschikken! Tenzij je invalide bent, dan schijnt er in het Palazzo toch een liftje te zijn. Maar daar mag ik dus (gelukkig!) geen gebruik van maken. Een bezoek aan de toren hoort natuurlijk wel bij een bezoek aan het museum, dus kom maar op met die 223 traptreden!

Zie!

Zie!

Het is even zwoegen en zweten voor je boven bent, maar ook hier is dat het waard en heb je een prachtig uitzicht over Florence. Al moest ik wel even slikken bij de gaten in de vloer waardoor je recht naar beneden kijkt. (deze zijn afgedekt met glas, maar toch…)

Iiiieuww, hoog!

Iiiieuww, hoog!

Na deze klim vond ik het tijd voor lunch! Op mijn stalen ros geklommen om een leuk terrasje te zoeken. Keuze van dag 3 is een echte Italiaanse pizza. #nomnom. Met als toetje natuurlijk een espresso.

Het volgende culturele hoogstandje van dag 3 is Basilica di Santa Croce (kerk van het Heilige Kruis), met hierin onder andere de graftombes van Galileo Galilei, Niccolo Machiavelli, Michelangelo Buonarotti. Daarnaast vind je hier de cenotaaf van Dante. Gemaakt in de hoop dat Florence zijn lichaam ooit nog vanuit Ravenna mogen ontvangen. Al sinds 1325 stuurt het bestuur van Florence een kruik met olijfolie en een palmtak naar Ravenna met het verzoek om de resten van ” hun Grootste Zoon”  terug te geven. (Typisch gevalletje “eigen schuld, dikke bult, als je het mij vraagt.) De tombe in de Santa Croce is dus leeg.

Santa Croce

Santa Croce

Dante tombe

Dante tombe

Dat is wel weer genoeg cultuur voor vandaag! Tijd voor ijs en genieten van het zonnetje! Op het plein voor de Duomo staan allemaal bankjes waar je heerlijk mensen kunt kijken en een babbeltje maken met andere toeristen. Ik heb daar denk ik wel 1,5 uur gezeten! Je ziet er echt van alles voorbij komen! Geweldig. 🙂

non

clown

Na zonsondergang was het nog steeds lekker warm buiten, dus ben ik naar Ponte Vecchio gefietst om daar foto’s van de bruggen by night te maken. Ook daar is het ’s avonds nog gezellig druk en er speelde een straat-muzikanten-band. Klonk totaal niet slecht! Beetje pop-rock achting nummers, gaf een goed sfeertje.

Ponte Vecchio by night

Ponte Vecchio by night

Rond 21.30 vond ik het wel welletjes voor die dag en keerde ik moe maar voldaan terug naar het hotel. Morgen alweer de laatste dag in Florence. Dus nog even bedenken wat ik nog per se wil zien en doen.

 

Bacio,

S.

één antwoord

  1. Selena

    Wat fijn moppie .. Ben wel een beetje jaloers ;-)) lekker genieten