Een heerlijk zonnige dinsdag!

Vandaag maar eens wat cultureels doen. Stadsdeel Mitte is aan de beurt. Beginnende bij Alexanderplatz en van daaruit lopen richting Friedrichtstrasse (shoppuuuh!!) en afsluiten met Checkpoint Charlie.

Alexanderplatz is een mega groot plein dat ingesloten ligt tussen een aantal grote warenhuizen, kantoorpanden en andere winkels. Het is niet het meest mooie plein en ziet er ook niet heel gezellig uit. 

Vlak achter het plein ligt de Fernsehturm. Een toren van 368 meter hoog en gebouwd tussen 1965 en 1969. Er wordt gezegd dat de toren is gebouwd door de DDR om West Berlijn in de gaten te kunnen houden. Als de zon schijnt is er rond 12u een kruis zichtbaar op het plaatstaal deel van de bol. Dit weer tot groot ongenoegen van de voornamelijk ateistische en socialistische DDR regering, die heeft geprobeerd het kruis weg te werken, maar dat is niet gelukt.

Ondanks de hoogte staat het nog op mijn lijstje om in de ronddraaiende bar een drankje te doen, om zo uitzicht te hebben over heel Berlijn. Later deze week dus! :o)

Vanaf Alexanderplatz ben ik via Rathausstrasse  doorgelopen naar de Berliner Dom.  Je loopt dan langs Schlossplatz. Een grote vlakte waar vroeger het Berliner Schloss, het Paleis, stond. 

In de 2e wereld oorlog werd het gebouw vooral gebruikt door de Nazi’s die het gebied rondom het paleis (waaronder Pleasure garden) gebruikte voor hun parades. Aan de gevel van het paleis werden de bekende lange Nazi vlaggen gehangen. Een deel van het gebouw werd verwoest door een bombardement op Pleasure garden. Maar pas aan het eind van de oorlog, in 1945 werd het grootste deel verwoest door een brand die was ontstaand door diverse bombardementen en in 1950 werd het volledige paleis gesloopt door de DDR regering. In de plaats daarvan werd het “Palast der Republik” gebouwd.

Na de hereniging van Oost en West Duisland werd besloten om het gebouw weer af te breken. In het gebouw was een enorme hoeveelheid asbest verwerkt (komt me vaag bekend voor…). In 2008 werd de sloop afgerond.

In 2002 is besloten om het oude, oorspronkelijke paleis te herbouwen! In eerste instantie was het de bedoeling om in 2015 klaar te zijn, als de vereniging van Oost en West zijn 25e verjaardag zou vieren. Helaas is dat een datum die niet gaat lukken, mede omdat de sloop van het Palast der Republik door alle asbest een stuk langer duurde (komt me ook ergens bekend voor…) In een tijdelijk gebouw, de “Humbolt Box” is te zien hoe het gebouw er in de toekomst uit komt te zien. En een deel van het oude paleis is al nagebouwd.

Op dit moment is er nog niet veel meer te zien dan een grasveld en bouwverkeer, heel veel bouwverkeer.

Dus op naar een gebouw wat wel te bezichtigen is: de Berliner Dom. Van buiten al erg mooi en van binnen nog meer!

Heb een korte dienst bijgewoond en een kaarsje aangestoken. (hypocriet omdat ik niet geloof? misschien, maar als ik 1,- betaal voor n kaarsje, dan mag ik best n beetje hypocriet zijn. ;o)).

De rondgang ging een paar trappen op, en nog een paar, en nog een paar en voordat ik het wist stond ik buiten op de rand van de koepel. JAIKS!! De enige weg terug was helemaal aan de andere kant van de koepel, dus ik moest wel doorlopen… Met een beetje knikkende knieën heb ik toch nog wat plaatjes kunnen schieten van de Berliner skyline. #trots. :o)

Ook de Berliner Dom is hier en daar wat verbouwd, wat ik dan niet snap, is waarom als je zo goed kan verbouwen, bouw je niet meteen een lift in plaats van al die trappen?!?!

Eenmaal beneden heb ik een half uurtje in het gras van de Pleasure Garden gezeten om bij te komen van al die trappen en mijn ervaring op grote hoogte. Het viel mij hier (weer) op dat het er zo ontzettend schoon is! Geen prulletje te zien op de grond of in het gras. En dat terwijl je geen schoonmakers ziet lopen. Of ze zijn in burger, dat kan ook…

Omdat dit een toeristisch gebied is, zie je hier wel veel bedelaars (Roma?) lopen. Goed op je spullen letten dus.

Vanaf daar via de Museumsingel naar Unter den Linden gelopen. Helaas is deze straat een grote bouwput dus was niet alles goed te zien.

Rechtsaf de Friedrichstrasse in om ff heel wat ander cultureels te doen… shoppen!! H&M, Vero Moda, Jack & Jones, heerlijk! :o). Gelukkig fijne Havaianas kunnen scoren. 

Een pastaatje gegeten bij een Italiaans tentje, niet super, maar ik had zo’n trek in pasta! Daarna de andere kant op, langs een showroom van VW, Skoda en Bentley. Ik denk dat ik de trein terug laat schieten en hiermee naar huis kom (zal t op mn credit card passen?):

Aan het eind van Friedrichstrasse is dan nog Checkpoint Charlie. Een van de overgebleven checkpoints die langs de muur hebben gestaan. Dit checkpoint was het 3e checkpoint langs de muur en dankt zijn naam aan de 3e letter van het Navo alfabet (Alpha, Bravo, Charlie).

Heel veel is er niet te zien, behalve een muur met daarop foto’s en verhalen, een stuk overgebleven muur van DE muur, een bord met foto en het checkpoint dat opnieuw gebouwd is. En verder veul, heul veul toeristen. bah! (oh, wacht…) 

Met de metro weer terug naar het hotel en daar de rest van de avond gezeten. Lekker bijkomen (en blaren prikken!). 

Op de kaart lijkt het nix, maar het is toch best een wandeling (blauwe pen lijn). 

Voor dag 4 staat het tweede deel van Mitte op de planning. Brandenburger Tor, Bundestag en het Holocaust gedenkteken. Ben wel van plan om wat meer gebruik te maken van mijn metrokaartje en wat minder van mijn voetjes.

Tschuss for now & bis morgen!

xoxo